ויטמינים

ויטמין A

רטינול (ויטמין A ) תומך בפונקציות ההגנה של הגוף, מאריך את הנוער והיופי של העור. מחסורו מוביל לבעיות בריאות רבות. ניתן להימנע מכך על ידי הכרת הצריכה היומית של רטינול, שמאכלים אלה מכילים את הכמויות הגדולות ביותר ממנו.

תוֹכֶן

  • 1 היתרונות והחשיבות של רטינול
  • 2 ערך לבריאות העור
  • 3 דרישת ויטמין A יומית
  • 4 תסמינים של מחסור בוויטמין A
  • 5 תכולת ויטמין A במזון
  • 6 טבלה של תכולת ויטמין A במזונות
  • 7 מנת יתר של ויטמין A
  • 8 מסקנה
  • 9 סקירת וידאו

היתרונות והמשמעות של רטינול

תפקידו של ויטמין A הוא לשמור על חילוף חומרים תקין ותפקוד תקין של המערכת החיסונית. רכיב זה בצורת רטינול מצוי בעור, בשיער, בשיניים, בעצמות, בשרירים, מסדיר את תהליך התחדשות וגדילת הרקמות.

יש לו את היכולת הייחודית להגביל את ההשפעות השליליות של רדיקלים חופשיים על הגוף. בשל תכונה זו, התרכובת האורגנית החשובה ביותר לבני אדם מתנגדת לצמיחת תאים סרטניים (ממאירים), מאטה באופן משמעותי את תהליך ההזדקנות. רטינול מגביר את האפקטיביות של נוגדי חמצון אחרים, במיוחד ויטמיני E.

יתרונות בריאות העור

רקמות העור והריריות צריכות ויטמין A לא רק כאלמנט השומר על הפונקציונליות שלהן, אלא גם כחומר התורם לשיקום האפידרמיס והריריות לאחר קבלת נזקים מסוגים שונים. זאת בשל העובדה כי תרכובת זו משפרת את ייצור הקולגן, המהווה חומר בניין לרקמות חיבור בגוף האדם.

מוצרי קוסמטיקה אנטי -אייג'ינג המיועדים לטיפול בבעיות עור, מכילים ככלל רטינואידים – אנלוגי סינתטי של ויטמין A. אלה לא רק קרמים ותחליבים, אלא גם תכשירים פרמצבטיים לסימני מתיחה ופריחות.

דרישת ויטמין A יומית

תלוי בגיל ומין. ילד צריך כ- 300-400, נער – 600, אישה בוגרת – 700, גבר – 900 מק"ג. נשים בהריון ומניקות זקוקות להרבה יותר רטינול.

ויטמין A מצטבר על ידי רקמות הגוף וצריכתו המוגזמת באוכל כרוכה בהרעלה. הגבול העליון הבטוח של הערך היומי לילדים הוא 900 מק"ג, למבוגרים – 3000 מק"ג. בכל פעם, מותר לצרוך לא יותר מ 9000 מק"ג. מינון גבוה יותר טומן בחובו הרעלה.

תסמינים של מחסור בוויטמין A

התזונה של תושב עיר טיפוסי היא קציצות, נקניקים ומוצרי בשר אחרים למחצה, אורז לבן, פסטה, לחם, כוסמת ודגנים אחרים. דיאטה כזו אינה מאפשרת לקבל את הכמות הנדרשת של ויטמין A, מה שמוביל לחוסר בה. המצב מחמיר עוד יותר על ידי שימוש במזונות דלי שומן.

המחסור המתמיד ברטינול משפיע לרעה על תפקודי ההגנה של הגוף. חסינות מופחתת מביאה לכך שאדם סביר יותר להצטנן, למחלות זיהומיות ולאבד חדות ראייה. האחרון נכון במיוחד בחושך. לוחית הציפורן והשיער הופכים שבירים, והעור מתייבש ללא צורך. היעדר תרכובת אורגנית חשובה זו מסומן במראה של קשקשים.

תכולת ויטמין A במזון

ויטמין A מגיע במספר סוגים. יש להם מבנה כימי שונה ונספגים בגוף באחוזים שונים. המזונות הבאים מכילים פרוביטמין A אמיתי: ביצים, חמאה, חלב מלא, גבינת קוטג 'מלאה בשומן, גבינה, כבד דגים, קוויאר.

פירות וירקות מכילים בטא קרוטן. בתהליך העיכול הוא הופך לוויטמין A, שנספג הרבה פחות מרטינול מן החי. מיקרוגרם אחד של בטא קרוטן המצוי בגזר או בדלעת יכול להיות 1/12 או אפילו 1/24 מיקרוגרם של רטינול, הנמצא בכבד של דגים ימיים.

כדי למנוע מחסור או מנת יתר של רטינול, עליך לדעת את תוכנו בקבוצות מזון שונות.

טבלת תכולת ויטמין A

מוצר תכולת ויטמין A ל -100 גרם כיסוי ערך יומי
שמן כבד בקלה 30,000 מק"ג 3333%
כבד (הודו) 8000 מק"ג 895%
כבד (בקר, חזיר, דגים) 6500 מק"ג 720%
כבד (עוף) 3300 מק"ג 370%
פלפל אדום מתוק 2100 מק"ג 230%
בטטה בטטה 1000 מק"ג 110%
גזר 830 מק"ג 93%
ברוקולי 800 מק"ג 90%
חמאה 680 מק"ג 75%
סלט ירוק 550 מק"ג 63%
תרד 470 מק"ג 52%
דלעת 430 מק"ג 43%
גבינה (צ'דר) 265 מק"ג שְׁלוֹשִׁים%
מֵלוֹן 170 מק"ג עשרים%
ביצים (עוף) 140 מק"ג שש עשרה%
מִשׁמֵשׁ 100 מק"ג שש עשרה%
עגבניות 40 מק"ג חָמֵשׁ%
אפונה 38 מק"ג 4%
חלב (רגיל) 30 מק"ג 3%
פלפל ירוק 18 מק"ג 2%

האוכל הזמין ביותר ועשיר בוויטמין A הוא גזר. בטא קרוטן הנמצא בירק זה מעניק לו את הגוון האדמדם האופייני לו. כדי לענות באופן מלא על הצורך היומיומי ברטינול, מבוגר וילד צריכים לאכול שני גזרים בינוניים מדי יום.

מנת יתר של ויטמין A

שיכרון רטינול בשימוש במוצרי צמחים אינו סביר. כמות ויטמין A בטבלה לעיל מוצגת בצורתה הטהורה, כלומר אין צורך לחלק את הנתונים ב- "12" או "24", שכן אחוזי הספיגה יהיו מעט נמוכים יותר בסופו של דבר.

הסכנה האמיתית היא השילוב של מזון תזונתי עם מזון עשיר בוויטמינים וכמוסות רטינול. כדי להחמיר עוד יותר את המצב, ניתן לטעות בסימפטומים של היפר -ויטמינוזיס עם רטינול ללא התייעצות עם מומחה לחוסר בוויטמין A (חוסר).

ולסיכום

ויטמין A חיוני לשמירה על בריאות רקמות הגוף השונות ברמה התאית ובמערכת החיסון. יותר מכל הוא מצוי בכבד של בעלי חיים, גזר, בטטה ופפריקה, צמחים ירוקים רבים.

מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

בדוק גם
Close
Back to top button