ערך תזונתי תפוח אדמה
ערכים תזונתיים
100 גרם | מנה אחת (קטנה) | |
---|---|---|
פחמימות (ג) | 20.01 | 20.01 |
חלבון (ג) | 1.71 | 1.71 |
שומן (ג) | 0.1 | 0.1 |
סיבים (ג) | 1.8 | 1.8 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 | 0 |
נתרן (מ"ג) | 5 | 5 |
אשלגן (מ"ג) | 328 | 328 |
100 גרם | מנה אחת (קטנה) | |
---|---|---|
סידן (מ"ג) | 8 | 8 |
ויטמין A (iu) | 2 | 2 |
ויטמין C (מ"ג) | 7.4 | 7.4 |
ברזל | 0.31 | 0.31 |
יש 86 קלוריות ב 100 גרם תפוחי אדמה מבושלים ללא קליפה. מנה אחת ( 200 גר ') תפוחי אדמה מבושלים ללא קרום הם 172 קלוריות. 100 גרם תפוחי אדמה מבושלים ללא קרום מכילים 20.01 גרם פחמימות, 1.71 גרם חלבון, 0.1 גרם שומן, 1.8 גרם סיבים תזונתיים.
תפוח אדמה הוא אחד המזונות הגדלים ביותר והוא גם מקור המזון העיקרי עבור חלק גדול מאוכלוסיית העולם. הסיבה לכך שתפוחי אדמה מתפשטים כל כך מהר לעולם; זוהי חנות אנרגיה ומזון טובה, הכוללת ויטמינים, מינרלים, תרכובות אורגניות חיוניות, ומחיר סביר. יש לו יתרונות רבים, כמו שיפור העיכול, הפחתת כולסטרול, שיפור בריאות הלב ומניעת סרטן.
מה היתרונות של תפוחי אדמה?
תפוח אדמה עשיר בתרכובות כמו פלבנואיד, קרוטנואיד וחומצה פנולית. תרכובות אלה מנטרלות מולקולות מזיקות הידועות כרדיקלים חופשיים ומשמשות כנוגדי חמצון בגוף. כאשר רדיקלים חופשיים מצטברים, זה יכול להעלות את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן. כמה מחקרים הראו כי נוגדי חמצון הנמצאים בתפוחי אדמה יכולים לדכא את צמיחת תאי סרטן הכבד והמעי הגס.
מכיוון שתפוחי אדמה מכילים בעיקר פחמימות, קל לעיכול. עם תכונה זו, זהו מקור מזון טוב לתינוקות או לאנשים שאינם יכולים לעכל אוכל קשה אך זקוקים לאנרגיה. בנוסף, עמילן עמיד בתפוחי אדמה מומר לבוטיראט של חומצת שומן קצרה בגוף. מחקרים הראו כי בוטיראט יכול להפחית דלקת במעי הגס, לחזק את הגנות המעי הגס ולהפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס.
חולי צליאק או אנשים עם רגישות לגלוטן עשויים לחוות אי נוחות קשה בעת צריכת מזון המכיל גלוטן. התסמינים כוללים כאבי בטן, שלשול, עצירות, נפיחות ופריחות בעור. תפוח אדמה נטול גלוטן באופן טבעי. במילים אחרות, זה די מתאים לאנשים שאינם יכולים לצרוך גלוטן להוסיף לתוכניות התזונה שלהם.
לחץ דם גבוה עשוי להופיע כתוצאה מסוכרת, מתח, בעיות עיכול, איזון תזונתי, תזונה וסיבות רבות אחרות. תפוח אדמה יכול להקל על רבים מהגורמים ולעזור להוריד את לחץ הדם. זה יכול גם לטפל בעיכול בזכות כמות הוויטמין C והסיבים, אך אם התרחש לחץ דם גבוה כתוצאה מסוכרת, יש להימנע מצריכת תפוחי אדמה. סיבים מסייעים בהורדת הכולסטרול ובשיפור תפקוד האינסולין בגוף. זה מאפשר להוריד את לחץ הדם. הסיבה לכך היא שיש קשר ישיר בין לחץ הדם לרמת הגלוקוז בדם. האינסולין מסייע בוויסות רמת הגלוקוז. יתר על כן, אשלגן ( בתפוחי אדמה מוריד את לחץ הדם ב -46% מהדרישה היומית למנה, מכיוון שהוא משמש כמכשיר הדם.
היסטוריה של תפוחי אדמה
תפוח אדמה ששמו המדעי הוא solanum tuberosum; זהו מוצר המזון הרביעי בגודלו בעולם אחרי אורז, חיטה ותירס. תפוח אדמה גודל לראשונה על ידי אינדיאנים מאינקה בפרו, בערך 8000 לפני הספירה.
בשנת 1536 כבשו הכובשים הספרדים את פרו, גילו את טעם תפוח האדמה ונשאו אותם לאירופה. לפני סוף המאה השש עשרה החלו משפחות יורדי הים הבאסקים לגדל תפוחי אדמה לאורך חוף ביסקאי בצפון ספרד. סר וולטר ראלי הביא תפוחי אדמה לאירלנד בשנת 1589 על שטח של 40,000 דונם ליד קורק. תפוח האדמה לקח כארבעים שנה להתפשט לשאר אירופה. חקלאים אירופאים התקרבו בתחילה לתפוח האדמה בזהירות ובספקנות, ולכן התפשטות תפוח האדמה באירופה הייתה איטית אך יציבה. לאחר תנופת האוכלוסייה במאה ה -19, זה בהכרח הפך למזון בסיסי.
איך מגדלים תפוחי אדמה?
ניתן לגדל תפוחי אדמה כמעט בכל אדמה, מלבד אדמה מלוחה ובסיסית. קרקעות טבעיות רפויות בעלות התנגדות נמוכה ביותר להתרחבות פקעת עדיפות, והכי מתאימות קרקעות חרסית (חימר) וחולית עשירות בחומר אורגני, עם ניקוז ואוורור טובים. תפוחי אדמה גדלים בדרך כלל לא מזרעים, אלא מ"זרעים" (פקעות קטנות או חתיכות פקעות שנשתלו בעומק של 5 עד 10 ס"מ). פקעות זרע טהורות ובריאות נחוצות כדי להשיג יבול מוצלח. צפיפות השתילה של שורת תפוחי אדמה תלויה בגודל הפקעות שנבחרו. בדרך כלל, שני טון של זרעים נטועים לדונם.
במהלך התפתחות חופת תפוחי האדמה (השכבה העליונה של הצמח), הנמשכת כ-4 שבועות, יש להדביר עשבים שוטים כדי להשיג "יתרון תחרותי". אם עשבים שוטים גדולים, יש להסירם. רכס הוא הצטברות אדמה בין הקווים סביב הגבעול הראשי של צמח תפוחי האדמה. חזרה מתבצעת 2 פעמים במרווחים של 15 עד 20 ימים.
הצהבת העלים של צמח תפוחי האדמה וההפרדה הקלה של הפקעות מהנבטים התת-קרקעיים מעידים שהיבול הגיע לבגרות. אם יש לאחסן את תפוחי האדמה ולא לצרוך אותם מיד, הם נשארים באדמה לזמן מה כדי לאפשר לקליפות להתעבות. עורות עבים מונעים מחלות אגירה והתכווצות עקב איבוד מים.
באיזו עונה אוכלים תפוחי אדמה?
לעתים קרובות אנו חושבים על תפוחי אדמה כמזון חורפי, אבל זה בעיקר בגלל שהם מאוחסנים היטב ללא קשר לבציר. הקליפה של תפוחי אדמה שנשמרו זמן רב הופכת סמיכה למדי. עם זאת, בקיץ אפשר למצוא ולצרוך תפוחי אדמה טריים יותר עם קליפה דקה יותר וצבע צהוב עז. במילים אחרות, למרות שניתן למצוא ולצרוך תפוחי אדמה לאורך כל השנה, יוני ויולי מאפשרים לנו לאכול אותם טריים יותר.
מה צריך לקחת בחשבון בבחירת תפוחי אדמה?
קחו את תפוחי האדמה בידיים וסחטו אותם לפני שאתם קונים אותם. הם בטח קשים. ריכוך הוא אחד הסימנים הראשונים לכך שתפוח אדמה מתקלקל.
בדוק אם יש חתכים ופגמים על הקליפה. חתכים, שקעים וכתמים עלולים להוביל להירקב וליצור אזור שבו חיידקים או עובש יכולים להיכנס לתפוח האדמה. נסו לבחור נקיים וחלקים. אתה יכול גם להריח את זה לפני שאתה קונה את זה. מכיוון שהם גדלים באדמה, אתה אמור להיות מסוגל להריח ניחוח אדמה קל.
אמנם תפוחי אדמה שהתחילו לנבוט מתאימים לאכילה; יש לצרוך אותו תוך 1-2 ימים ללא המתנה. אחרת הם יתחילו להירקב. לכן יש להקפיד לא לקנות תפוחי אדמה מונבטים בעת הרכישה.
אל תקנו תפוחי אדמה עם עור מקומט. קמטים בתוך תפוח האדמה עשויים להיות סימן לכך שהוא איבד לחות והוא אוחסן בטמפרטורה גבוהה מדי. במקום זאת, בחרו באלה חלקים ושמנמנים.
הימנע מתפוחי אדמה קלופים. תפוח אדמה הוא מוצר שגדל מתחת לאדמה. לכן הוא הופך להיות פגיע לגירויים חיצוניים כאשר הוא נחשף לשמש. כדי להגן על עצמו, תפוח האדמה מייצר חומר כימי בשם סולנין, מה שהופך את טעמו למריר ולא נעים. סולנין עלול לגרום להפרעות במערכת העיכול ולשלשולים כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות.
איך לאחסן תפוחי אדמה?
שים את תפוחי האדמה בקופסת קרטון, שקית נייר או סלסילת נצרים כדי להבטיח אוורור טוב. שקיות ניילון לא יאפשרו לו לנשום ויקצרו את חיי המדף שלו בצורה משמעותית, לכן הסר אותו משקית הניילון לאחר קנייתו והבא אותו הביתה.
אחסן את תפוחי האדמה שלך במקום קריר, לח וחשוך. אבל לעולם אל תכניס אותו למקרר. טמפרטורה נמוכה מאוד הופכת את עמילן תפוחי האדמה לסוכר.
בודקים את תפוחי האדמה באופן קבוע ומסירים את כל תפוחי האדמה הרכים, המצומקים או הנבטים. אם המונבטים עדיין במרקם קשה, אפשר לצרוך אותם קודם במקום לזרוק אותם.
איך לבשל תפוחי אדמה?
ישנן דרכים רבות ושונות לבשל תפוחי אדמה.
אפייה בתנור: לאחר שטיפה וקילוף של הקליפות אפשר לבשל אותן בשלמות או לפרוס אותן ב-200 מעלות. אפשר להעשיר בשמן זית או בשמן ותבלינים (פלפל שחור, טימין, פלפל צ'ילי, רוזמרין ועוד) לפי טעמכם. שיטה זו בריאה יותר מטיגון.
טיגון: אפשר לחתוך את תפוחי האדמה לסמיכות שרוצים ולטגן אותם בשמן עד שהם מזהיבים. לאחר מכן ניתן להסיר את עודפי השמן באמצעות מגבת נייר.
הרתחה: ניתן להרתיח את תפוחי האדמה על ידי קילוף או קילוף במים רותחים עד שהחלק הפנימי רך. תפוחי אדמה מבושלים ניתן לצרוך רגיל או להוסיף לסלטים. שיטת בישול נוספת היא פירה. לאחר מועך היטב את תפוחי האדמה המבושלים, אפשר לרסק על ידי הוספת חמאה וחלב.
מה הולך טוב עם תפוחי אדמה?
אתה יכול לצרוך תפוחי אדמה בכל שעה ביום. כשאתם מבשלים בצורה של טיגון, תוכלו לאכול עם קציצות. אם אתם מתכוונים לבשל תפוחי אדמה, תוכלו לשלב בצל עם מאכלים כמו שום ופלפל.
אתה יכול להגדיל את טעמו על ידי הוספת תבלינים וגבינה אליו תוך כדי צריכתו בצורה מחית.
תוכלו להעשיר אותו בשמנת, שום ותבלינים בזמן הבישול בתנור. רטבים כמו בצל, שום, שמנת, חלב, פלפל ירוק, פלפל אדום, בשר אדום, בשר לבן, חמאה, שמן זית, פטריות, פטרוזיליה, קטשופ, מיונז הם אוכלים שיכולים ללוות את הפאטטים. עם זאת, כל אחד יכול לצרוך את תפוח האדמה לפי טעמו האישי, על ידי זיווג זה עם האוכל שהם רוצים.
במה ניתן להשתמש במקום תפוחי אדמה?
קבוצות חילופי מזון; זה מסווג כחלב, בשר, קטניות, ירקות, פירות, לחם וקבוצות שומן.
קבוצת הלחם כוללת מזונות המיוצרים מקמח וקמח, מרקים, אורז, פסטה, נודלס ותפוחי אדמה. ניתן להשתמש במזונות בקבוצה זו להחלפה. במיוחד אם אתה עוקב אחר דיאטה ויש לך תפוחי אדמה ברשימה שלך אך אינך מסוגל לאכול תפוחי אדמה, פרוסת לחם או 3 כפות פסטה יכולות להחליף תפוחי אדמה.