אגוז מלך ערך תזונתי
אגוז מלך ערכים תזונתיים
100 גר' | 1 חתיכה (בינוני) | |
---|---|---|
פחמימות (ג) | 9.58 | 0.48 |
חלבון (ג) | 24.06 | 1.2 |
שומן (ג) | 59.33 | 2.97 |
לייף (ג) | 6.8 | 0.34 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 | 0 |
נתרן (מ"ג) | 2 | 0.1 |
אשלגן (מ"ג) | 523 | 26.15 |
100 גר' | 1 חתיכה (בינוני) | |
---|---|---|
סידן (מ"ג) | 61 | 3.05 |
ויטמין A (iu) | 40 | 2 |
ויטמין C (מ"ג) | 1.7 | 0.09 |
ברז | 3.12 | 0.16 |
יש 819 קלוריות ב 100 גרם אגוז. מנה אחת של אגוז ( 25 גר ') 155 קלוריות. 1 כוס אגוזי מלך ( 20 גר' ) 124 קלוריות. 100 גרם אגוז מכיל 9.58 גרם פחמימות, 24.06 גרם חלבון, 59.33 גרם שומן, 6.8 גרם סיבים תזונתיים.
עם היסטוריה של אלפי שנים, אגוזי מלך הם מזון ממוצא ים תיכוני ומרכז אסייתי. הוא מכיל כמויות גבוהות של נוגדי חמצון וכן חומצות שומן אומגה 3. למרות שהוא נצרך בדרך כלל כעוגיה, הוא מתאים גם לסלטים של אגוז, פסטה, דגני בוקר, מרקים ומוצרי מאפה. הוא משמש לעתים קרובות גם בתלבושות סלט ומשמש לייצור שמן אגוז, שמן יקר.
ערך תזונתי של אגוז מלך
אגוזי מלך מכילים 65% שומן וכ-15% חלבון. יש 6.7 גרם סיבים ב-100 גרם אגוזי מלך, שיש בהם כ-654 קלוריות. עשיר בחומצות שומן רב בלתי רוויות, ובמיוחד בחומצת שומן אומגה 6 הנקראת חומצה לינולאית, 8-14% מתכולת השומן הכוללת של אגוזי מלך מורכבת מחומצת שומן אומגה 3, המכונה חומצה אלפא-לינולנית (ALA). אגוזי מלך עשירים גם בויטמינים ומינרלים. הוא מכיל מינרלים כמו נחושת, זרחן, מנגן וויטמינים כמו חומצה פולית, B6 וויטמין E. הפלבנואידים המצויים באגוזי מלך, שהם גם עשירים ברכיבים נוגדי חמצון, ממלאים גם הם תפקיד חשוב בגוף. בעוד חומצה אלגית נלחמת במחלות לב, היא גם מסייעת במניעת היווצרות סרטן. לקטצ'ין, כמו חומצה אלגית, יש השפעה חיובית על בריאות הלב. מלטונין, פלבנואיד נוסף המצוי באגוזי מלך, עוזר לווסת את שעון הגוף ומפחית את הסיכון למחלות לב.
מהם היתרונות של אגוזי מלך?
אגוז הנצרך בכמויות רגילות מדי יום, מוריד את ה- LDL, המכונה כולסטרול רע, ומשפר את תפקוד כלי הדם על ידי הפחתת הדלקת. זה מגן על מערכת הדם על ידי הפחתת הסיכון להצטברות פלאק בעורקים. זה תומך גם בסיכון מופחת לתפוס מחלות לב בשילוב עם הרגלי אורח חיים בריאים אחרים.
סרטן מכיל מחלה הנגרמת כתוצאה מצמיחת תאים לא תקינה ורכיבים ביו-אקטיביים שונים בעלי תכונות אנטי-סרטניות כמו פיטוסטרול אגוז, טוקופרול גמא, חומצות שומן אומגה 3, חומצה אלגית, פוליפנולים. ישנם גם מחקרים המראים כי צריכת אגוזי מלך יכולה לדכא את צמיחת הסרטן בשד, בערמונית, במעי הגס ובכליות.
מחקרים מראים שאכילת אגוזי מלך יכולה לשפר את תפקודי המוח. בנוסף, אגוזי מלך מחזקים את הזיכרון ומאטים את התקדמות מחלת האלצהיימר לנוכח מצבים שליליים המתפתחים עקב רגרסיה בתפקוד המוח ובגיל המתקדם.
היסטוריה של אגוז מלך
לאגוז יש היסטוריה שורשית שראשיתה אלפי שנים. עץ האגוז הוא העץ העתיק ביותר הידוע לאדם ומתוארך לפני הספירה. הרומאים קראו לו הבלוט המלכותי של יופיטר בסביבות שנת 7000 לפני הספירה. נהוג לחשוב שאגוזי מלך אנגליים מגיעים ממשפחת המלוכה ושמורים לבני המלוכה. האגוז הועבר למדינות אחרות לאורך תוואי דרך המשי בין אסיה למזרח התיכון ונודע ברחבי העולם בסחר הימי שלו. הסוג הראשון של אגוזי מלך שעולה בראש בכל הנוגע לאגוזים איכותיים בעולם הוא אגוז J. Regia, הידוע גם כאגוז אנגלי, אגוז פרסי ואגוז אנטולי. המולדת של האגוז נחשבת לאזור ג'ילאן של סין או איראן. עם זאת, זן האגוז בעל אזור התפוצה הטבעי הגדול בעולם הוא אגוז אנטולי. מגוון אגוזי מלך זה הודות לנדידות ולשיירות, היא התפשטה כמעט לכל פינה בעולם, פרט לאזור הטרופי. נקרא בשם אגוז אנגלי על מנת להבדיל אותו מהאגוז השחור האמריקאי, הוא נקרא לימים אגוז פרסי וכיום הוא נקרא בשם זה על ידי העולם המערבי. אגוזי מלך, שתורבת באזורים רבים בעולם, נחשב לאחד ממרכזי הגנים של זרעי שמן עם קליפה קשה.
איך מגדלים אגוזי מלך?
עץ האגוז יכול להסתגל לכל אדמה, אך שורשי העץ מעמיקים ומתחזקים בקרקעות עשירות בחומר, חול וחומר אורגני. הנקודה החשובה ביותר בגידול אגוזי מלך היא שהזרעים תקינים. מסיבה זו יש לרסס זרעים נגד מחלות כמו חיידקים, פטריות ווירוסים. לפני הזריעה מנפחים את הזרעים ב-6-8 מעלות ובסביבות לחות. זרעים מונחים באזורים חשוכים וצפויים להתנפח על ידי התזת מים עליהם. כאשר הזרעים נובטים, שותלים אותם בשדה במרווחים של כ-50-55 ס"מ ועומק של 10-12 ס"מ לתוך האדמה כשהגבעולים הנובטים פונים כלפי מעלה. הטמפרטורה האופטימלית היא בין -25 ל-38 מעלות כדי לספק תשואה גבוהה מאגוזי מלך. אגוזי מלך עלולים למות כשהטמפרטורה יורדת מתחת ל-25 מעלות. בטמפרטורות מעל 38 מעלות, הקליפה והעלים של העץ נשרפים, בעוד הפירות מתכווצים ומתכווצים. כמות המשקעים השנתית המינימלית לעץ האגוז היא 500 מיליליטר. על מנת ששתילי אגוז מלך יצמחו בצורה איכותית ובריאה, חשוב שהאדמה תהיה לחה תמיד. אגוזי מלך איכותיים מיוצרים על ידי השתלת עצי אגוז הנטועים מזרעיהם. שתילת זרעים לשתילי אגוז מסתיימת בדרך כלל עד מרץ, והזרעים פורחים ומוכנים להשתלה ביולי. בעוד שתילי אגוזי בר מתחילים לשאת פרי תוך 7 עד 10 שנים; עצי האגוז המושתלים נושאים פרי כשהם בני 3-4 שנים. על מנת ששתילי אגוז מלך יצמחו בצורה איכותית ובריאה, חשוב שהאדמה תהיה לחה תמיד. אגוזי מלך איכותיים מיוצרים על ידי השתלת עצי אגוז הנטועים מזרעיהם. שתילת זרעים לשתילי אגוז מסתיימת בדרך כלל עד מרץ, והזרעים פורחים ומוכנים להשתלה ביולי. בעוד שתילי אגוזי בר מתחילים לשאת פרי תוך 7 עד 10 שנים; עצי האגוז המושתלים נושאים פרי כשהם בני 3-4 שנים. על מנת ששתילי אגוז מלך יצמחו בצורה איכותית ובריאה, חשוב שהאדמה תהיה לחה תמיד. אגוזי מלך איכותיים מיוצרים על ידי השתלת עצי אגוז הנטועים מזרעיהם. שתילת זרעים לשתילי אגוז מסתיימת בדרך כלל עד מרץ, והזרעים פורחים ומוכנים להשתלה ביולי. בעוד שתילי אגוזי בר מתחילים לשאת פרי תוך 7 עד 10 שנים; עצי האגוז המושתלים נושאים פרי כשהם בני 3-4 שנים.
מה צריך לקחת בחשבון בבחירת אגוזי מלך?
בבחירת אגוזי מלך יש להעדיף קליפה דקה. זן אגוזי מלך זה משמש בצורה מאוד מעשית מכיוון שהוא נשבר בקלות. שיעור התפוסה הגבוה של הפנים גורם לכך שהוא איכותי. יש להעדיף אגוזי מלך מיובשים היטב, ללא לחות וללא עובש. אגוזי מלך, בעלי מבנה גדול והמשטח בהיר, מלאים וטעימים יותר מבפנים. יש לבחור אגוזי מלך שנקטפו בכלים מקצועיים. אין נזקים כמו סדקים או סדקים באגוזי המלך שנאספו בדרך זו. כך, נמנעים גם כל מיקרואורגניזמים פתוגניים שעלולים להגיע מבחוץ. אחת התכונות החשובות ביותר של אגוז איכותי היא שניתן להפריד בקלות את החלק הפנימי מהקליפה. זה די קל להסיר את החלק הפנימי של מגוון זה של אגוזי מלך והם מהנים לאכילה. החלק הפנימי של אגוז טוב הוא כמעט 90% לבן. הפנים הצהבהב או החום יש טעם מר. זן האגוזים האיכותי ביותר הוא סגלגל וכאשר נשברים, החלק הפנימי יוצא שלם.
איך מאחסנים אגוזי מלך?
אגוז מלך, שהוא מזון עשיר בתכולת חומצות שומן בלתי רוויות, מתקלקל תוך זמן קצר אם הוא אינו מוגן כראוי. הדרך היפה והבריאה ביותר לאחסן אגוזי מלך היא לאחסן אותם מבלי לשבור את הקליפה. בעת הצורך, יש לפצח את קליפת האגוז ולהשתמש בה. אגוזי מלך קלופים המאוחסנים באזור קריר ונטול לחות יכולים לשמור על טריותם למשך מספר חודשים. ניתן לאחסן אגוזי מלך קלופים גם במקפיא של המקרר. הדרך הטובה ביותר לאחסן אגוזי מלך סדוקים היא לשים אותם בכלי אחסון אטום. כך נשמרים גרעיני האגוזים במקרר כ-6 חודשים; במקפיא העמוק הוא שומר על טריותו למשך שנה. על מנת לאחסן את האגוזים הטריים מניחים נייר עיתונים על האדמה ועליו מניחים אגוזי מלך ירוקים עם קליפה ירוקה ומניחים לייבוש. את האגוזים היבשים שמים בסיר חרס או בסיר וממלאים את החלקים הריקים בנסורת. ואז חרס או תבשיל אדמה,
איך צורכים אגוזי מלך?
לאגוזים יש מקום חשוב בתוכנית תזונה בריאה. על מנת למקסם את היתרונות הבריאותיים של אגוזי מלך, מומלץ לצרוך אגוזי מלך קלופים. רכיבים נוגדי חמצון וחומצות שומן, המועילות לבריאות, אינם הולכים לאיבוד כאשר הם נצרכים על ידי שבירת קליפתם לפני האכילה. אגוזי מלך, שניתן לצרוך לבד בארוחות בוקר וחטיפים, ניתן לערבב עם אגוזים וזרעים שונים כדי ללוות תה או קפה. הוספת טעם יוצא דופן עם הארומה הייחודית שלו בשימוש בסלטים, אגוזי מלך משמשים גם ברטבי פסטה. זהו גם אחד הטעמים המבוקשים של קינוחים חלביים כמו אגוזי מלך, פודינג אורז וגולאס, שניתן להוסיף גם לעוגות ומאפינס.