100 גרם | ||
---|---|---|
פחמימות (ג) | 7.68 | |
חלבון (ג) | 0.67 | |
שומן (ג) | 0.3 | |
סיבים (ג) | 2 | |
כולסטרול (מ"ג) | 0 | |
נתרן (מ"ג) | אחד | |
אשלגן (מ"ג) | 153 |
100 גרם | ||
---|---|---|
סידן (מ"ג) | 16 | |
ויטמין A (iu) | 12 | |
ויטמין C (מ"ג) | 58.8 | |
ברזל | 0.41 |
יש 32 קלוריות ב 100 גרם תותים. קערת התות 1 היא ( 144 גר ') 46 קלוריות, 1 בגודל בינוני ( 12 גר' ) 4 קלוריות. 100 גרם תות מכיל 7.68 גרם פחמימות, 0.67 גרם חלבון, 0.3 גרם שומן, 2 גרם סיבים תזונתיים.
האות "x" בשם התות, בן למשפחת Rosaceae ושמה המדעי Fragaria x ananassa, מראה שהוא ממוצא היברידי ומורכב משני מינים שונים. בנוסף לטעמו, תותים הם גם פרי שימושי מאוד לבריאות. זה תורם לריפוי מחלות רבות כמקור מצוין לסיבים תזונתיים, ויטמין C ונוגדי חמצון.
מה היתרונות של תות?
1-הגנות מפני מחלות לב
לתותים נוגדי חמצון שימושיים ללב כמו חומצה אלגית ופלבוציטים, ופלבנואידים כמו אנתוציאנין, קטכין, עפרון וכימפרול. תרכובות פנוליות אלה מפחיתות את הסיכון למחלות לב על ידי מניעת היווצרות כולסטרול כולל ו- LDL ( רע ). רמות גבוהות של אנתוציאנינים בו מרפים את כלי הדם, מורידים את לחץ הדם ומונעים בעיות לב וכלי דם.
2-פיתוח פונקציות קוגניטיביות
אובדן זיכרון ושליטה בפעילות השרירים הנגרמת כתוצאה מהזדקנות טבעית צפויים כמובן בקרב אנשים מבוגרים. רדיקלים חופשיים יכולים לגרום להזדקנות מוקדמת של המוח ומערכת העצבים אצל מבוגרים צעירים. רדיקלים חופשיים, תוצר לוואי מזיק של חילוף החומרים בתאים, יוצרים תופעה הנקראת לחץ חמצוני המוביל לשיבוש עצבי.
תות הוא מקור מצוין ליוד, עשיר בפיטוכימיקלים המסייעים לחיזוק ויטמין C ומערכת העצבים, ויתרה מכך, שימושי לתפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים. באופן דומה, אשלגן, שנמצא בכמויות קטנות בתותים, קשור לתפקודים קוגניטיביים מתקדמים המקדמים את זרימת הדם למוח.
3-אלרגיה ומקלה על תסמיני אסטמה
צריכת תותים מסייעת בהקלת תסמינים אלרגיים כמו נזלת, השקיית עיניים ואודם, מכיוון שהיא מכילה את החומר של קוורסט, פלבנואיד בעל תכונות אנטי דלקתיות. עם הוויטמין C, השופע בתות, ניתן להפחית מאוד את שכיחות האסטמה. זה כולל גם ביו-פלבנואידים, שידוע שיש להם השפעות מועילות בהפחתת התדירות והחומרה של התקף אסטמה.
4-הגנות מפני סרטן
רדיקלים חופשיים מיוצרים בגוף כתוצר לוואי של חילוף החומרים הסלולרי. תוצרי לוואי מזיקים אלה אחראים למוטציה של תאים בריאים לתאים סרטניים. תות מכיל ויטמין C, אנתוציאנין, כימפרול, חומצה פולית וקוורסטין. פלבנואידים אלה יוצרים את התכונות הנוגדות חמצון ואנטי-סרטן של תותים. צריכת מנה של תותים ביום יכולה לעזור לחזק את תגובת גופך לחמצון ולמנוע צמיחת גידולים. מחקרים מראים כי צריכת תות רגילה מספקת הפחתה רצינית בגרורות התאים הסרטניים ומסייעת בשיפור הטיפול הניתן במקביל.
תולדות התות
הרומאים העריכו מאוד את התות בגלל התכונה הטיפולית הידועה שלו. למרות זאת, על פי תגלית החוקרים, תותים ניטעו לראשונה במאה ה -14. תותים פראיים ילידי צפון אמריקה שימשו אינדיאנים במנות רבות. המתיישבים הראשונים באמריקה שלחו צמחי תות ילידים גדולים יותר לאירופה בראשית שנות ה- 1600. סוג אחר של תות “ פוטילה ” התגלה במרכז ודרום אמריקה. עם זאת, התות ההיברידי שאנו מכירים כיום הופיע במאה ה -18, כאשר חצו זנים אמריקאים וצ'יליאנים ליצירת פרגריה x אננאסה, חלוצה כל התותים שגדלו כיום.
עד המאה ה -19 גידול התותים, שהחל לשמש בקינוחי יוקרה, גדל מאוד והפך למרכז התותים בניו יורק. כעת, 75% מהיבול בצפון אמריקה גדל בקליפורניה, וברוב האזורים מאורגנים חגיגות תות, שהראשונה בהן משנת 1850.
איך מגדלים תותים?
צמח התות מת בחורף, והאדמה מתחילה לצמוח חזק ככל שהיא מתחממת באביב. הוא צריך לקבל לפחות 8 שעות של אור שמש מלא בכל יום וזקוק לאדמה חומצית קלה עם pH של 5.5 עד 6.8. אם הקרקעות באזורכם הינן אלקליות באופן טבעי, גידול תותים בחביות או במיכלים גדולים המלאים באדמת עציצים הוא המדויק ביותר. יש להחליף אותו גם בעלים, נסורת רקובה לחלוטין, או חומר אורגני אחר מגושם לפני שתילת תותים אם משתמשים בחימר קשה. לאחר ערבוב עם קומפוסט של 10 ס"מ ומעלה, נאספת אדמת חימר בתלוליות מורמות כדי להגביר עוד יותר את הניקוז. אם האדמה חולית, היא מעובדת לניקוי עשבים שוטים וקומפוסט של 2.5 ס"מ או דשן רקוב משתתף.
זני תות רבים מייצרים צאצאים. מסיבה זו הוא ממוקם בדרך כלל במרווח של 45 ס"מ. שורשיו מכוסים היטב באדמה, והניצן או הכתר הגדלים במרכז נטועים כך שהוא חשוף לאוויר צח ורענן. אם הכתר קבור באדמה, הצמח נרקב בקלות. בקיץ, כמה מחלות פטרייתיות עלולות לגרום להיווצרות כתמים כהים על העלים. חיתוך עלי תות, כיסוח וגריפה בקיץ יכול להיות יעיל בהפרעה של מחזור החיים של כמה מזיקים ומחלות תות.
יש להשקות היטב תותים. Mulching ( כיסוי דשא יבש ) שומר על ניקיון האדמה והצמחים. במזג אוויר חם ושמש, הפירות מבשילים כשלושים יום לאחר ההפריה ומתכוננים לקציר. תותים בשלים נאספים בדרך כלל על ידי חיתוך מחלקי הגבעול בקור רוח הבוקר ויש לשמור אותם במקרר מבלי לבזבז זמן.
באיזו עונה אוכלים תות?
עונות האביב והקיץ הן העונה הטובה ביותר לצריכת תות. את התות שבדרך כלל התחלנו לראות בשווקים ובשווקים בחודש מאי ניתן לצרוך טרי עד יולי. ניתן גם לראות שהתות נמכר באריזות בעונת החורף. עם זאת, מאי ויוני מתאימים יותר לצריכת הטריות והאורגניות ביותר. תוכלו גם לאחסן את התותים שאתם קונים או מגדלים במקפיא עד שנה ולצרוך אותם בחורף. לשם כך עליכם לבחור כמה שיותר קשה ובוגר ולהכניס אותו לשקית שלא תקבל אוויר על ידי שטיפתו במי קרח לפני שתכניסו לארון.
מה יש לקחת בחשבון בבחירת תותים?
בקניית תותים, שימו לב תחילה לצבע העלים שלהם. מכיוון שאחרי איסוף הפירות העלים שלהם מתחילים להתייבש ודעכים. כך שככל שנאספו הפירות, כך נראים העלים שלהם חיוורים יותר. עלים ירוקים טריים פירושם שהפרי גם טרי.
צבע התותים חשוב לא פחות מעליםיו. הקפידו לבחור כאלה בהירים, קשים ושמנמנים עם צבע עז. הימנע מקבלת תותים רכים, חיוורים למראה או כתושים. אל תיקח את אלה שנשארו לבנים או לא בשלים חלקית, שכן תותים הם פרי שלא ממשיך להבשיל לאחר האיסוף.
איך לאחסן תותים?
תות הוא פרי שמתדרדר במהירות ויכול להימשך עד 2-3 יום. אם אינך יכול לאכול את היום שאתה קונה, הניח אותו על צלחת קשת, כיסה אותו במגבת נייר ושמור אותו בכלי סגור או בשקית ניילון במקרר.
החוכמה היא לשמור על הפירות קרים ויבשים כך שלא יעצבו. לשטוף את התותים, הכניסו אותם למסננת רחבה ושטפו בעדינות במים קרים. ואז תוכלו לייבש אותו על ידי הנחתו על מגבת הנייר.
עם מה תות מסתדר?
תות הוא פרי שמשמש לרוב בקינוחים עם שמנת. לרוב זה אינו מצריך בישול ומוגש רק על ידי פיזור סוכר או מזיגת שמנת או ישירות. זה מקל על הכנת ריבה, מרמלדה ורוטב בגלל תכולת הפקטין הגבוהה שלו. תוכלו גם להכין מילקשייק נהדר, שייק וגלידות בעזרת תותים.
מרסקים וממעכים 2 כוסות תותים בעזרת ממרח תפוחי אדמה להכנת רוטב תות. ואז קח אותו בסיר רוטב והוסף לתוכו 2/3 כוסות סוכר וחצי כפות תירס או עמילן חיטה. מבשלים את התערובת על אש בינונית עד לקבלת עקביות הרוטב. מערבבים ללא הרף כך שהוא לא יתגבש בזמן הבישול. הרתיחו עוד דקה לאחר נטילת העקביות וסגרו את הזהב. תוכלו להשתמש ברוטב זה שהכנתם בפנקייקים, וופלים, טוסט צרפתי, עוגות או פשטידות.
טעמים המורכבים משמנת, שוקולד לבן ווניל הם גם התאמות מושלמות לתותים. הוא משמש לעתים קרובות גם בעוגות, עוגות, טארטות ועוגות. לימון או סיד מוכיחים גם כי פירות הדר הם התאמה טובה וניתן להעדיף אותם לקבל תערובת טעימה בשייקים.
למרות שבדרך כלל זה לא עולה במוחנו, תות עוזר לטעום את המנות העיקריות. יש מבשלים תותים חמוצים להגשה לצד מנות בשר.
מלבד אלה, תוכלו להשתמש גם בפירות טעימים אלה במתכונים שלכם עם נענע, ג'ינג'ר, שוקולד מריר, גלידה, קינמון, חלב, דבש, שקדים ואגוזי לוז.
במה ניתן להשתמש במקום תותים?
בדרך כלל מומלץ לצרוך מנה אחת של פרי ליום. הכמות חשובה במיוחד עבור דיאטות. אם יש לך רגישות או אלרגיה לתותים, מנה אחת ( 10-12 חתיכות ) תפוח בגודל קטן במקום תות, מלון פרוסה או אבטיח חודש, כוס תה אוכמניות, אתה יכול לצרוך 2 מנדרינות קטנות, בננה אחת או אפרסק בינוני.