A, C, B, E, D, K … במבט ראשון ניתן לקחת זאת לשורה של אותיות אלפביתיות רגילות הניתנות בסדר כאוטי, למעשה כך מסומנים חומרים אורגניים מסוימים הנקראים ויטמינים (מאת המילה הלטינית vita – "חיים"), שהם מעין אבני בניין של גוף האדם. יסודות כימיים אלה במינונים קטנים נחוצים להבטחת צמיחה והתפתחות תקינים, כמו גם יישום חיי אדם מן המניין. הם מסייעים לספיגה של חומרים מזינים, משתתפים בצמיחת עצמות ושרירים, מקדמים מטבוליזם אנרגיה בתאים וריפוי פצעים.

אלה הסקפטיים לגבי נטילת ויטמינים טועים בכך מאוד. הם חיוניים לכל אדם כדי לשמור על הבריאות ולשמור עליה. די אם נזכיר, למשל, כי בימים ההם של מלחים הייתה מחלת צפדינה, ממנה כמעט שליש מהצוות מת במהלך מסע ארוך. כיוון שאנשים נשללו מירקות ופירות העשירים בוויטמינים, ובפרט ויטמין C, שהיה תרופה פשוטה למחלה איומה. בניגוד לצמחים, פטריות וחיידקים, גוף האדם אינו מסנתז את האלמנטים האורגניים הללו בתהליך חילוף החומרים, מה שאומר שיש להשיג ויטמינים מבחוץ.

מהו נתיב הוויטמינים ממזון לבני אדם?

מנגנון הובלת הוויטמינים, שימורם והסרת עודף מהגוף תלוי לאיזו קטגוריה הם שייכים. ישנם ויטמינים מסיסים במים ושומנים.

הראשון כולל: ויטמין C ושמונה ויטמיני B, שלכל אחד מהם יש תפקיד מיוחד בגוף. לכל הוויטמינים האלה, הנמצאים במיץ התא של דגנים, ירקות ופירות, יש מנגנון הובלה פשוט למדי. כלומר, הם נכנסים מיד לדם האנושי ממזון מעוכל, שכן פלזמת הדם אינה אלא תמיסה מימית, אידיאלית למסירת ויטמינים C ו- B לכל חלק בגוף.

הקטגוריה השנייה היא ויטמינים מסיסים בשומן, הנמצאים בחלב, חמאה ושמן צמחי. הם אינם יכולים להיכנס ישירות למחזור הדם. לכן, ויטמינים מסיסים בשומן, הנכנסים מהקיבה אל המעי, נספגים בדופן. הדבר מתאפשר על ידי תהליך תחליב השומנים עם חומצות מרה, שהם חלק מהמרה המיוצרת על ידי הכבד. לצורך הובלת ויטמינים כאלה, פלזמת הדם אינה מתאימה, והתהליך מתבצע בעזרת חלבוני הובלה מיוחדים – הם אלה הנושאים את החומרים הדרושים לדם, ומשם הדרך פתוחה לויטמינים בכל רחבי גוּף.

בהתאם לסיווג הוויטמינים למסיס במים או בשומן, נקבעים הן דרך הכניסה שלהם למחזור הדם והן שיטות השימור וההפרשה מהגוף. רוב הויטמינים המסיסים במים, הנכנסים במהירות יחסית לזרם הדם, מופרשים במהירות על ידי הכליות. לכן, מזון עשיר בוויטמינים כאלה צריך להיות נוכח בתזונה מדי יום.

ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסנים בכבד וברקמת השומן – מעין מחסן טבעי לשימורם ובמידת הצורך לשחררם. כתוצאה מכך, הצריכה המתמדת של ויטמינים כאלה אינה הכרחית, ולעתים אף מזיקה, אם המזווה תפוס במלואו.

פונקציות המבוצעות על ידי ויטמינים

ויטמינים רבים הולכים להיווצרות קואנזימים, שבלעדיהם העבודה של הטמעת חומרים מזינים על ידי אנזימים תהיה פשוט בלתי אפשרית. ויטמינים אלה כוללים גם את אלה הנמצאים בקבוצה B, בנוסף, הם תורמים לניצול אופטימלי של האנרגיה המתקבלת.

כאשר נלקח ויטמין C, החסינות מתחזקת וייצור חלבון הקולגן , החיוני לצמיחת עצמות, שיניים וריפוי פצעים, עולה.

בהשתתפות ויטמין A , ייצור לימפוציטים מתרחש. הוא אחראי גם באופן חלקי להיווצרות רקמת העצם, מסייע לחיזוק הראייה בשל מה שיש בפיגמנט הוויזואלי של הרשתית.

ויטמין E , כנוגד חמצון, מסייע לנטרול חומרים שעלולים להזיק לתאים.

ויטמין D טוב לספיגה של זרחן וסידן ליצירת עצם וצמיחה.

חשוב גם להזכיר ויטמין K , המעורב בסינתזה של גורמי קרישת דם. אלמלא הוא, אפילו השריטה הקטנה ביותר עלולה לגרום לאובדן דם גדול, כרוך במוות.

הימצאותם של מגוון ויטמינים במזון מבטיחה כי אדם לא יצטרך להתמודד עם תסמונות הנגרמות מחוסר או היעדרן, למשל, עייפות, מחלות לב או שיתוק חלקי, כמו גם מחלות כגון רככת, צפדינה ורבות אחרות . עם זאת, צריכה מוגזמת של ויטמינים עלולה לגרום להרעלה חמורה, ולכן דיבורים שונים על הצורך בהטענת מינונים אינם עומדים בבחינה. רק עם שימוש מתון בוויטמינים הטמעה מוחלטת שלהם בגוף האדם.